studentensoap 1dubbel3

Een bizarre soap over het dagelijks leven van een groep studenten.

KIJKWIJZER CLASSIFICATIEHet gaat over relaties, liefdes, stelletjes en ruzies. Onderwerpen op Uilenstede die uit het leven gegrepen zijn met een herkenbare toon en absurd tintje.

 

 
Afleveringen:

1. Feest
2. Tapijt
3. Droom
4. Wiet
5. Ruzie
6. Zoenen
7. Geld
8. Boerenkool
9. Heer
10. Afwas
11. Nacht
12. Jaloers
13. Plan
14. Eten
15. Liefde
16. Drugs
17. Beet
18. Tot zover

Productietype: Serie (ook soap)
Genre: Drama,Humor
Volledig classificatieresultaat: GAL,A12,SAL,T,DAL,HAL
Regisseur: Jamine Veere
Producent: Matthijs de Visser
Productiejaar: 2000
Lengte (origineel): 15 minuten
Lengte (bewerkt): 8 minuten
Organisatie: Stichting UilenTV, Cultuurcentrum VU, Griffioen

 

SPELERS

Carmen Velazquez
Amber Groen

Mr Tornado 777
Babak Revzani

Rogier Luntjes
Casper Verstappen

Marjolijn Winters
Chantal van de Kragt

Loe Prins
Floris Beijersbergen

Didi Bovarie
Gaya Branderhorst

Isabelle Evenblij
Gemana Kruisland

Ruth Wenders
Ieke de Vries

Willem van Leeuwen
Jan Terlouw

Hedwig de Rijk
Marieke van Groenendaal

Catelijne Verloren – Van Hagen
Regina Kiewiet

Jean-Luc van Alphen
Roel C. Verburg

Karin Veltman
Wietske Visser

 

en verder met

script
Janine Veeren

opnameleiding en montage
Matthijs de Visser

camera
Jeroen de Graaf
Ruben Vermeulen

productie griffioen
Daniel Stoll

techniek griffioen
Thom Kouwenhoven

decorbouw
Thom de Wilde

muziek Leader
Luka Bilbija
Sietse van Erven

tekst muziek leader
Roel C. Verburg
Floor Couprie

gitaar leader
Simeion Bilbija

pre-editing music
Marnix bij de Vaate

soapy music
DJ Tarantino

props
Anne Louwers
Daniel Stoll

raamschildering
Jeroen de Graaf

cursuscoordinatie griffioen
Anne van den Berg

publiciteit
Kitty Louwers
Dick Roodenburg

grime
Saskia Wessels

met dank aan
Paul Duchateau
Thea Veeren
Jan Smit
Michiel van Wilsem

(c) 2001-2006
Stichting UilenTV
Cultuurcentrum VU, Griffioen

 

 

Een georganiseerde chaos: sommige bewonrs zijn nog met hun make-up bezig, anderen zoeken hun schoenen of lezen voor de laatste keer hun teksten door. Marieke, één van de acteurs, komt met oude gympen aanzetten: “Deze mogen wel in de fik.”

1dubbel3; een soap over Uilenstede 133

Terwijl Marieke weer wegloopt om haar schoenen een afgefikt uiterlijk te geven, brengen de producer, regisseur, cameraman en lichtman de set in orde. We zijn bij de opnames voor de studentenserie ‘1 dubbel 3′: een soap voor, door en over de bewoners van het studentencomplex Uilenstede in Amsterdam.

1dubbel 3 gaat over het dagelijks leven van de studenten van een Uilenstede-eenheid. De soap zal in de komende maanden weer te zien zijn via deze website. “Zijn de eieren wel gekookt?” vraagt Janine Veeren, de regisseur. “Ze moeten echt zachtgekookt zijn, anders werkt het niet. Misschien hebben ze hier wel ergens een waterkoker.”

Matthijs de Visser is de producer van de soap: “Het gaat over relaties, liefdes, stelletjes en ruzies. We proberen het een beetje absurd te maken, maar het zijn wel onderwerpen die uit het leven gegrepen zijn.” De soap geeft volgens Matthijs een aardig realistisch beeld van hoe het er in Uilenstede aan toe gaat: “Ik ken wel een aantal karakters waarvan ik denk: die hebben vroeger op mijn eenheid ook gewoond.
”Het script wordt dan ook gedeeltelijk bedacht door de acteurs, die zelf allemaal op Uilenstede wonen. Regisseur Janine Veeren: “De verhaallijn bedenk ik min of meer: waar het moet beginnen en waar het moet uitkomen.

Naar aanleiding van wat ik in mijn hoofd heb geef ik improvisatieopdrachten aan de acteurs.” 1 dubbel 3 is niet zomaar een soap, vindt Janine: “Ik vind het leuk als er wat absurde bizarre situaties in voorkomen en als er ook een beetje overdreven gespeeld wordt. Anders verschilt het niks van de andere soaps op tv. Ik probeer de acteurs dus ook zó te regisseren dat ze een beetje overdreven acteren. Soms lukt dat en soms lukt het niet. Dan moet ik het voordoen.”
Een voorbeeld hiervan zien we tijdens de opnames, als één van de acteurs, Floris, een ‘tongscène’ doet. Als een soort Hannibal Lector beweegt hij zijn tong heen en weer in de richting van de camera, maar niet overdreven genoeg: “Ik zie helemaal niks, de vorige keer ging je helemaal blèblèblè!”, roept Janine teleurgesteld. “Nog een keer, maak me gek!” valt Matthijs haar bij. Na een paar ‘takes’ ziet het tonggebaar er inderdaad tamelijk bizar uit. “Was dit geil genoeg?” vraagt Floris bijna wanhopig. Het is goedgekeurd. Toch moet hij het gebaar nog een paar keer herhalen, zodat de scène vanuit verschillende standpunten gefilmd kan worden.

Voor de meeste acteurs vormt hun rol in de studentensoap hun eerste toneeloptreden. “Het leuke daarvan is dat je ze ziet groeien”, vindt Janine. De eerste aflevering van 1 dubbel 3 ligt al klaar en zal morgen voor alle drieduizend bewoners van Uilenstede worden uitgezonden. Matthijs: “Ik zie die aflevering wel als een soort pilot: er zitten nog wel een hoop foutjes in, kleine dingetjes waar we met het opnemen geen rekening mee hebben gehouden. Zo zie je op een gegeven moment iemand de koelkast opendoen en meteen weer dichtgooien, waarna ze ineens met een flesje drinken in haar handen staat. Die dingen vallen voor de kijkers misschien niet zo op, maar voor ons wel.”
Matthijs verwacht dat de soap veel bekeken zal worden: “Het succes moet vooral zitten in de herkenbaarheid. De kijkers kennen niet alleen het leven op Uilenstede, maar misschien ook één of meerdere acteurs: ‘Hé die ken ik, die woont daar.’ Daar hoop ik een beetje op.” We gaan met deze groep nog door tot de zomer en daarna hoop ik dat zich weer nieuwe studenten aanmelden. We blijven net zo lang filmen totdat er niemand meer is die het leuk vindt.

Een bizarre soap over over het dagelijks leven van van een aantal jongeren van studentenhuis 133. Het gaat over relaties, liefdes, stelletjes en ruzies. Kortom, onderwerpen die uit het leven gegrepen zijn met een absurd tintje.


Regie: Janine Veeren
Productie & Montage: Matthijs de Visser

Een samenwerking van Cultuurcentrum VU, Griffioen en UilenTV.

 

Andere projecten van Xmedia Services: